Hoppa till innehåll
Artboard 1Artboard fwCheckmarkclose-chubbyCombined ShapeexpandExternal-LinkUntitled-3gridlkab-breadcrumb-startinfoUntitled-1listplay-linkplay-sololkab-printikon-sök-lkabTwitterYouTube
Bild på glasflaskor med ingredienser för sprängämnestillverkning

LKAB Kimit grundades år 1975 och är en svensk leverantör av sprängämnen för gruvindustrin och andra losshållningsprojekt.

LKAB:s behov av högkvalitativa, effektiva och funktionssäkra sprängämnen till gruvbrytningen blev startskottet för LKAB Kimit. 

LKAB Kimit tillverkar, lagerför och distribuerar egna emulsionssprängämnen i bulk och paketerad form. All tillverkning sker i fabriken i Kiruna, Malmfälten. Företaget utvecklar och tillhandahåller även laddfordon för tunnel- och palladdning.

LKAB Kimit är en av Sveriges största enskilda sprängämnestillverkare och står för cirka en tredjedel av Sveriges totala produktion. Varje natt klockan 01.30 detonerar runt 20 till 30 ton sprängämnen från oss enbart i LKAB:s gruva i Kiruna. Totalt tillverkar vi mer än 20 000 ton sprängämnen varje år, vilket motsvarar en produktionstakt om cirka 50 ton per dag.